© Glamour Shine kennel - all rights reserved - do not use any website content
Najcesce bolesti zlatnih retrivera?

Na žalost zlatni retriveri su, kao i većina drugih pasmina podložni određenim genetskim bolestima, uzrokovanim ponajprije radi intenzivnog i nekontroliranog uzgoja.

Uzgoj pasa sa rodovnikom baziran je na kontroliranom uzgoju jer u njega ulaze psi koji su zadovoljili rengenske snimke kukova i laktova, a odgovorni uzgajivaci ce napraviti i snimak ociju i srca. Na žalost, odlicni zdravstveni rezultati roditelja, baka i djedova mogu rezultirati i pokojim psom koji ima znakove genetske bolesti. Genetske bolesti se nikada ne mogu iskorijeniti, niti se može znati gdje, u kojoj uzgojnoj kombinaciji ce se pojaviti npr. displazija, ali kontrolirani uzgoj to uvelike smanjuje. Ako vam se displazija pojavi kod 1 od 50 uzgojenih štenaca, to znaci da je to svega 2%, znaci 98% pasa je zdravo!! I takva displazija nikako nije problem. Naravno, na tom psu se ne treba uzgajati. Problem je kad od 50 uzgojenih štenaca njih 15 ima displaziju, e to je vec onda 30% od uzgoja i tu se uzgajivac mora ozbiljno zapitati kuda, u kojem smijeru misli ici.
Uzgajivac vam naravno, ne može nikada garantirati da ce sa psom biti sve u redu, jer uzgajivac NIJE BOG, a koliko god je genetika odgovorna za bolesti kod retrivera, toliko je odgovoran i sam vlasnik, jer se pravilnim držanjem neki simptomi mogu ublažiti, ali se i nepažnjom, pogotovo u dobi do godine dana kada se kostur još razvija može bitno naštetiti razvoju šteneta te pospiješiti nastanak displazije.

Zlatni retriveri podložni su najviše:
displaziji kukova
displaziji laktova
displaziji ramena
bolestima ociju
bolestima srca
progresivnoj retinalnoj atrofiji - GR_PRA1 & GR_PRA2
ihtiozi kože

Naravno, najcešce bolesti su upravo displazija kukova i laktova, pa su one obvezne za ulazak pasa u uzgoj. Potom, bolesti ociju i bolesti srca koje se lako ustanove pregledom. GR_PRA1 i GR_PRA2 mogu se otkriti DNA testom. PRA razvijaju samo "affected" psi a to se dobiva kao u tablici dolje. ICT- ihtioza je danas vrlo "popularan problem" koji zapravo uopce nije takav problem. Do sada nikada nisam vidjela psa koji je imao ihtiozu, a vecina pasa u Europi su carrier, a jako rijetki clear. Ihtioza se može kontrolirati pravilnom prehranom i njegom psa, te ona nije smrtonosna. Danas je veliki trend uzgoja "clear" pasa pogotovo u uzgajivacnicama koje svoje pse izvoze prvenstveno u SAD te se na takvim psima dobivaju veliki novci, a nije bitno što su to vecinom atipicni pretstavnici svoje pasmine, nerijetko plahi, sitni ili prekrupni, na kratkim nogama itd.

Ihtioza, kao i PRA je genetska bolest koja se genetskim testiranjem može izbjeci, ali NIKAKO ne smijemo iz uzgoja izbaciti pse koji su primjerice ICT:affected a sve ostalo im je uredno - kukovi, laktovi, oci, srce, PRA1, PRA2, super temperament, izgled, rodovnik, daju dobre štence. Uzgoj je dugorocan posao, pa se tako i linije grade dugorocno. Ja ne uzgajam za danas, nego za sutra, jer mi je cilj i u buduce održati zlatne retrivere onakvima kakvi oni zapravo jesu, prema tome, ne mogu se preskakati koraci, stepenice u uzgoju, kako bi se što prije došlo do ICT: clear pasa.

Svi naši psi posjeduju nalaze kukova (HD), laktova (ED), očiju i srca prije nego ulaze u uzgoj!!
...jer to su bolesti koje uistinu uvelike narušavaju zdravlje zlatnih retrivera.